Blog


Er du nysgerrig på kropsterapi, eller måske hvordan du kan hjælpe dig selv, så tjek om der er noget på bloggen der interessere dig.
- Der er en masse selvhjælpstricks i videoerne!

Det er ikke hvad, men hvornår du spiser
06.03.2019

 

Det er velkendt at hvad du spiser har en stor effekt på dit energi niveau, helbred og ikke mindst søvn, men hvornår du spiser har også ret dramatisk effekt.

Det handler i alt sin enkelthed om din døgnrytme. Hvornår og hvor længe du sover og hvornår du indtager føde.

I en række forsøg af  Dr. Satchidananda Panda,,som er en af verdens førende forskere indefor døgnrytme, gav man en række mus en standard kost og lod dem have adgang til det hele døgnet. Denne gruppe testede man på et lille løbebånd for at se hvor længe de kunne løbe. Resultatet var 60 min. 

En anden gruppe mus gav man en fedt og sukkerholdig kost de havde adgang til hele døgnet. Deres resultat var 45-50 minutters løb altså en forværring på 20-25%. 

En trejde gruppe gav man samme fedt og sukkerholdige kost men begrænsede adgangen til kost til 8 timer i døgnet. Deres resultat var at de løb i imponerende 150 minutter.  
Årsagen til dette mener man er at kroppen får bedre tid, til at restituere og reparere sig selv. Skal man reparere en motorvej er det svært hvis der kører biler på den. 

Der er også lavet studier med mus der får samme kost men har adgang til maden 8-10 timer. Her vejede musen den samme som dem men føde i 8 timers vinduet, men de mistede udholdenheden.

Det man også har set i studierne er at mus der er på tidsbegrænset fødeindtag på mellem 8-10 timers vindue er, at de er beskyttet mod sukkersyge, højt kolesterol, tarmsygdomme, fedme, fedtlever, inflamation og hjertekarsygdomme. Man har også set overvægtige mus med disse symptomer kan standses og ofte kureres ved at sætte dem over på tidsbegrænset kost. 

Dr Panda har nu forsøget kørende med mennesker (http://mycircadianclock.org) og rent udholdenhedsmæssigt ser det ud til at deltagerne har mere energi og ikke føler sig nær så trætte efter fysisk udfoldelse. Dette kan jo både have indflydelse på hvis du er atlet eller hvis du går og føler dig træt hele tiden.
Man har også i studierne set en forbedret evne i Motor Control skills. Dvs din evne til at koordine din krop. Når man bliver aldre mister man evnen til at styre kroppen på samme måde som tidligere og lære nyt med kroppen. Dette har man set et forbedring af. 

Faste har jo været brugt i årtusinder af mennesker til optimering af helbred. Dog er det stadig forbundet med en vis mystik. Mange tror de dør hvis de misser et måltid. Ved at begrænse tidsvinduet du spiser i, får kroppen automatisk en pause og så laver du en mini faste hver dag. Er mus og mennesker så ens og kan man sidestille. Nok ikke helt, men jeg tror der er meget kan kan overføre til os .

Nu kan nogen jo så sidde og tænke FEDT, jeg skal bare begrænse vinduet jeg spiser i, så kan jeg leve af McDonalds resten af døgnet. Man skal huske, at man bliver stadig hvad man spiserangel .

I forhold til søvn er det væsentligt at man indtager sit sidste måltid senest 2 timer før sengetid. Det er fordi når vi sover skal kroppen have tid til at hvile og restituere, og hvis den samtidig skal fordøje mad, får dine organer ikke den pause de skal ha, for at reparere sig selv. 

Dr. Panda anbefaler også at for optimal søvn skal man begrænse indtaget af koffein til før frokost tid. Eller kan det have en effekt på din nattesøvn. 

Jeg tænker at mennesker har forskellig følsomhed over for koffein. Hvis du drikker kaffe om aftenen og sover som en bjørn, er der nok ingen grund til at ændre det. 
Ligger du derimod søvnløs kan det være du skal prøve at begrænse koffein i en periode efter frokost og teste om det har en effekt.

Begrænsning af lyskilder er en faktor, for at pineal kirtlen i hjernen producere søvnhormonet melatonin. Derfor når det er tid til at gå i seng, er det en god ide at dæmpe kraftige lyskilder, sætte din smartphone over på nightshift så den ikke udsender blåt lys, som får hjernen til at tro et er dagslys når det er tid til at gå i seng. Undgå hård fysisk aktivitet senest 2 timer før sengetid. Lagengymnastik er ok wink
Sov i et kulsort lokale og sluk også små lyskilder som standby lys. Sluk for wifi og sæt din telefon på Flightmode. Ellers står den og udsender signaler hele tiden som kan være forstyrrende for din hjerne. Sov i mindst 8 timer.

Hvordan kan du så implementere et kortere spisevindue i en vekslende daglidag.
Det kan du eks ved at spise dit første måltid kl 10 eller 12 og så regne 8-10 timer fremad. Jeg oplever at mange mennesker jeg behandler og taler med ikke har lyst til morgenmad, men tvinger det i sig. Jeg mener det er en myte at vi skal ha føde så snart vi vågner. Hvis du venter forlænger du pausen kroppen har fra føde længere og gir den derimod længere tids ferie af det daglige arbejde med at fordøje.

Håber mit lille indspark her har været med til at gi dig lidt inspiration.

Kommentarer (1)
lis sørensen
06.03.2019 (16:18)
det lyder meget spændende,men jeg skal lige læse det igen,for jeg er en kaffesøster,men ikke om aftenen.
vh lis

Skriv en kommentar


Jesper Lassen Nielsen - tlf: +45 40618853
info@jesperlassennielsen.dk
Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk